Wat is lichaamsgeoriënteerde psychotherapie?

Lichaam als ingang

Lichaamsgerichte therapie neemt de ervaring in het lichaam als uitgangspunt voor het therapeutisch proces. Telkens wordt gekeken hoe het gevoel in het lichaam wordt ervaren. Hierdoor is het lichaam een directe ingang tot een transformatie in het gevoelsleven.

Opgeslagen emotionele informatie

Binnen lichaamsgerichte therapie gaat men ervan uit dat emoties die geen uitweg hebben gekregen, in het lijf achterblijven. We kennen allemaal wel ervaringen dat je emotie kunt uitstellen, omdat het op het moment bijvoorbeeld ongepast is je te laten gaan. Dat is volkomen normaal. Gebeurt dit echter systematisch (of in het verleden) dan raken de emoties gevangen en zoeken ze een andere uitweg. We raken uit balans en voelen ons niet lekker.

Heronderhandeling en opnieuw leren

Door met de aandacht naar het lichaam te gaan, kan deze (meestal onbewust geraakte) emotionele reactie weer bewust worden en vervolgens alsnog plaatsvinden. Je leert/voelt hierdoor dat er andere mogelijkheden zijn. Je ziet/voelt bijvoorbeeld dat het nu wel veilig is of dat je wel gehoord wordt en dat je de moeite waarde bent.

Luie, makkelijke benadering

Lichaamsgerichte therapie is eigenlijk een luie benadering. We gaan niet nog meer stress toevoegen, maar gaan naar ontspanning en vertraging. Door te vertragen kom je meer in je gevoel en kan het verzachten. Bovendien geeft vertraging de mogelijkheid om gevoelens die onder het snellere alledaagse bewustzijn zitten, makkelijker naar de oppervlakte kunnen komen.

Eenheid van lichaam en geest

De geest staat niet los van het lichaam. Vindt in het lichaam een andere stofwisseling plaats (via hormonen, neurotransmitters) dan gaan we ons anders voelen en anders denken.

Omgekeerd kunnen we via beelden, gevoelssuggesties en aandacht ook een ander soort stofwisseling in het lichaam laten plaatsvinden, waardoor we beter in ons vel komen te zitten.